Ciasto W-Z jak z cukierni
To jedno z najpopularniejszych ciast, mocno czekoladowe z bitą śmietaną oraz charakterystycznym kleksem. Znane i lubiane w ofercie każdej cukierni, zaś przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i nie wymaga udoskonaleń. Bardzo łatwo i szybko przygotujesz je w swoim domu samodzielnie.
Dlaczego ,,wuzetka" ?
Przepis z małymi modyfikacjami z bloga kuchniadoroty.pl
Ciasto kakaowe (mała blacha 24 cm x 24 cm) lub tortownica
Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe części i nasącz naparem z herbaty, kawy lub wody z cytryną. Dodatkowo możesz posmarować dolny biszkopt konfiturą w ulubionym smaku i na nią wyłożyć ubitą śmietanę.
Bita śmietana do ciast i tortów
Dlaczego ,,wuzetka" ?
,,Teorie są dwie. Według jednej, nazwa ciasta wiąże się z warszawską trasą W-Z, w pobliżu której znajdowała się cukiernia serwująca ten wspaniały wypiek. Druga koncepcja mówi o tym, że nazwa ciastka pochodzi od skrótu WZK – wypiek z kremem'' źródło.
Przepis z małymi modyfikacjami z bloga kuchniadoroty.pl
Ciasto kakaowe (mała blacha 24 cm x 24 cm) lub tortownica
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe części i nasącz naparem z herbaty, kawy lub wody z cytryną. Dodatkowo możesz posmarować dolny biszkopt konfiturą w ulubionym smaku i na nią wyłożyć ubitą śmietanę.
Bita śmietana do ciast i tortów
- 500 ml śmietany 30 % lub 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz wystudzoną żelatynę. Wyłożyć na wcześniej nasączone ciasto i przykryć drugim blatem ciasta.
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady czyli tabliczkę rozpuść w kąpieli wodnej
Dodatkowo kleksy z bitej śmietany
Lubicie ten słodki klasyk ?