Ciasto miętusek z landrynek
Ciasto dla miłośników oryginalnych smaków, bo takim jest właśnie mięta. Jedno co można powiedzieć na pewno o tym cieście, to że jest orzeźwiające. Już podczas jego wykonywania, czyli topienia cukierków Twoją kuchnię i dom wypełni miętowy zapach, zyskają na tym również Twoje drogi oddechowe. Ilość landrynek możesz zmienić zależnie od Twoich upodobań. Kakaowy biszkopt, delikatna śmietanowa pianka i czekolada czego chcieć więcej, nic tylko próbować i smakować.
Przepis delikatnie zmodyfikowany z bloga ilovebake.pl, wcześniej piekłam też ten z bloga ostra-na-slodko.pl.
Wymiary mojej formy 24 cm x 24 cm
Biszkopt kakaowy
Przepis delikatnie zmodyfikowany z bloga ilovebake.pl, wcześniej piekłam też ten z bloga ostra-na-slodko.pl.
Wymiary mojej formy 24 cm x 24 cm
Biszkopt kakaowy
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej typ 405-450
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno i pod koniec dodaj cukier w celu utrwalenia. Następnie dodaj do masy po jednym żółtku i delikatnie mieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem i kakao i ponownie delikatnie wymieszaj, przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175-180*C przez 25-30 minut.
Po wystudzeniu możesz dodatkowo nasączyć biszkopt.
Krem budyniowo-miętowy
- 3 i 1/2 szklanki mleka (wskazówka, aby krem był sztywniejszy spokojnie wystarczą 3 szklanki mleka)
- 300 g landrynek miętowych (2 paczuszki po 150 g)
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie w proszku na 0.5 l mleka
- 250 g masła lub dobrej margaryny
Przygotowanie kremu zacznij od topienia landrynek, trochę to trwa :). Landrynki razem z 1/2 szklanki wody przełóż do rondla/garnuszka i roztapiaj do uzyskania jednolitej konsystencji-syropu.
Budyń ugotuj jak zwykle wg podanych tutaj proporcji. Do gorącego budyniu dodaj syrop powstały z topienia landrynek i dobrze wymieszaj oraz ostudź. Masło lub margarynę wyciągnij wcześniej z lodówki i kiedy będzie miękka, zmiksuj ją, a następnie dodaj po łyżce masy budyniowej. Pamiętaj że obie masy muszą mieć temperaturę zbliżoną, bo krem może się "zważyć".
Pianka śmietanowo-galaretkowa
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie i przestudź, kiedy zaczną żelować ubij śmietanę na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Ja nie dodaje już cukru, bo galaretki są słodkie, ale ty możesz do smaku.
Dodatkowo : herbatniki do przełożenia i czekolada do dekoracji.
Wskazówka sprężynki z czekolady w łatwy sposób zrobisz obieraczką do warzyw :).
Herbatniki możesz pominąć, albo użyć czekoladowych.